Foto: Joachim de Ruijter

Waling Dijkstra bezorgt broodmaaltijd tijdens Koningsspelen en kondigt zijn muzikaal theaterspektakel aan

Op 23 april deed CBS De Tarissing mee aan de Koningsspelen alleen deze keer anders dan anders. Vanwege de onzekere situatie rond de Corona maatregelen is ook in Spannum besloten om het Koningsontbijt naar 2022 te verplaatsen. Waling Dijkstra, bakker en Fries schrijver uit de 19e eeuw, vond dat de kinderen na een ochtend sporten een stevige broodmaaltijd verdienden.

De Koningsspelen in Spannum stonden dit jaar in het teken van Waling Dijkstra. Dit had een speciale reden. De komende jaren zal er in Spannum veel aandacht zijn voor Waling Dijkstra, de Fries schrijver en voordrachtkunstenaar uit de 19e eeuw. Het hoogtepunt zal een muzikaal theaterspektakel over Waling Dijkstra zijn, dat in 2023 op de planken wordt gebracht. Nadat wij hoorden dat het Koningsspelenontbijt niet zou plaatsvinden, bedachten we een oplossing. Waling, die ooit in Spannum is begonnen als bakker, verzorgde voor de kinderen van CBS De Tarissing een broodmaaltijd voor tussen de middag.

Net als in de 19e eeuw kwam Waling vrijdag langs met aan zijn juk korven vol met broden en bolletjes. Na het bezorgen van de broodmaaltijd op school ging Waling door het dorp om zijn broden te bezorgen. Samen met het brood werd ook bekend gemaakt dat de komende jaren vol zullen staan van activiteiten over zijn leven, met als hoogtepunt en afsluiting in 2023 een muzikaal theaterspektakel over Waling Dijkstra.

Waling Dijkstra wist het al in de 19e eeuw, cultuur is broodnodig, zeker nu.

Foto: Joachim de Ruijter